Luyện tập dạng bài MATCHING HEADINGS trong IELTS Reading với các bước làm bài hiệu quả nhé!
Đây chắc hẳn là dạng bài hot-hit trong bài thi Reading mà rất rất nhiều bạn sẽ “sợ” khi gặp dạng bài này đúng không nào. Ngày hôm nay mình sẽ chia sẻ với các bạn cách làm dạng bài Matching Headings triệt để, không còn run rẩy mỗi khi gặp dạng này nữa nhé!
Đây là dạng bài đề thi sẽ cho 1 list các Headings (tiêu đề) là ý chính của 1 đoạn văn trong bài. Nhiệm vụ của bạn là xem Đoạn Paragraph A có nội dung chính là gì - ứng với Headings số mấy rồi match lại với nhau. Nhớ nhé, nhiệm vụ là tìm nội dung chính của đoạn tương ứng với Headings nha, vì sẽ còn 1 dạng nữa gần giống với cái này, nhưng để bài học sau mình sẽ đề cập.
Lát nữa bên dưới sẽ nói sâu hơn nhé, nhìn sơ qua để nhận biết dạng bài nè:
Minh hoạ dạng bài Matching Headings
Bước 1: Nhìn sơ qua câu hỏi
Đây là bước chỉ tốn 10 giây nhưng mình nghĩ sẽ rất nhiều bạn bỏ qua. Tuy chỉ tốn 10 giây nhưng cực kỳ lợi hại và sẽ tiết kiệm được rất rất nhiều thời gian cho bạn nếu bạn hoàn thành bước 1 này. Đó là hãy nhìn sơ qua câu hỏi. Ví dụ như hình trên, đoạn E đã được nối với Heading số sáu (vi). Ngay lập tức, gạch bỏ đoạn C không cần đọc nội dung chính “để xác định Headings” (nhưng vẫn phải đọc nhá vì còn làm những dạng câu hỏi khác ngoài Headings nữa). Và gạch thẳng tay luôn lựa chọn “vi” ra khỏi “List Headings” ở trên.
Tiếp theo, nhìn xem chúng ta cần đọc những đoạn nào, mình lấy ví dụ:
Sau khi gạch A và “vi”, bạn thấy từ câu 1-5 là những đoạn C, D, E, G, H. Vậy nếu bài đọc của chúng ta có đủ 8 đoạn từ A - H. Thì nhiệm vụ của mình chỉ cần đọc những đoạn: C, D, E, G, H; bỏ qua không cần xác định Headings cho: A, B, F. Đơn giản đúng không nào, mất 10 giây thôi là bạn đã biết mình cần phải làm gì rồi.
Bước 2: Đọc và phân loại Headings
Một quy tắc vàng đó là các bạn nên đọc Headings trước khi đọc bài đọc. Nhớ là phải đọc - hiểu từng Headings (trừ những headings đã loại bỏ ở trên) nhé. Sau đó mình sẽ ghép những Headings có điểm chung lại thành 1 nhóm.
Ví dụ như:
i. A healthier option
iii. Fast food companies go healthy
viii. Healthy becomes unhealthy
Có điểm chung dễ nhận ra là “healthy” đúng không nào! Vậy bạn đọc đoạn C xong, nếu không phải là một trong những Headings còn lại, mà nội dung liên quan đến “healthy” thì hãy loại trừ 1 trong 3 câu trả lời trên nhé (i, iii và viii). Tương tự, “vi” và “x” có thể ghép cặp lại vì có “mixed messege”. Hoặc “vii” và “ix” có thể ghép thành 1 cặp vì có “dairy”
Mỗi lần đọc xong 1 paragraph thì nhớ lật qua để chọn Headings luôn nhé. Như vậy dễ loại trừ hơn và đọc xong không bị quên nội dung. Nếu đoạn nào đọc xong vẫn không biết chọn Headings nào thì nhớ đánh dấu “x” lại để lát nữa quay lại sau khi đã loại trừ được 1 loạt Headings rồi nhé.
Bước 3: Kiểm tra đáp án
Chúng ta phải đọc hết 1 đoạn thì mới có thể xác định chính xác được nội dung chính của đoạn đó là gì, tránh trường hợp chỉ đọc câu đầu tiên và câu cuối cùng rồi chọn Headings, như vậy, chắc chắn sẽ có trường hợp phải kiểm tra lại lần 2 (mất thời gian) và chọn đáp án chưa sai nữa. Cho nên mình khuyên cac bạn hãy đọc hết cả đoạn, thông thường bài đọc có chứa dạng Headings thì độ dài của các đoạn văn sẽ không quá dài đâu, có thể đọc hết được mà không bị rối.
Tiếp theo, nếu đọc xong cả đoạn mà vẫn mơ hồ, hoặc đoạn đó quá lan man, dài dòng thì mới nên đọc kỹ 2 cầu đầu tiên và 2 câu cuối cùng để chốt đáp án. Sau đây mình sẽ lấy một ví dụ:
A At no time in history has the world’s population ever been so well-informed about nutrition and health. Consumers in the developed world are constantly bombarded with advertising messages which promote the health benefits of a wide range of food products. However, they are also exposed to the constant promotion of junk food as well. Fast food companies have become sensitive to the criticisms they face over the potential damage their food causes and have begun to vigorously defend the nutritional value of the meals they serve. With this constant flow of messages - often contradictory - how are today’s consumers supposed to determine precisely what is healthy to eat?
Đoạn văn ở trên đây các bạn đọc nội dung và chú ý những chỗ như “However,” “With this constant flow of messages - often contradictory” (nằm ở giữa và cuối đoạn)
-> Headings phù hợp sẽ là
i. Importance of good eating habits
ii. Mixed messages
iii. A return to dairy products
-> Đáp án “Mixed messages”
3. Luyện tập
i. A healthier option
ii. Asian countries know best
iii. Fast food companies go healthy
iv. A growing business
v. Importance of good eating habits
vi. Mixed messages
vii. A return to dairy products
viii. Healthy becomes unhealthy
ix. Allergies to dairy
x. Concern over negative reaction to mixed messages
1. Paragraph C
2. Paragraph D
3. Paragraph E
4. Paragraph G
5. Paragraph H
Good for you or not good for you? That is the question.
A At no time in history has the world’s population ever been so well-informed about nutrition and health. Consumers in the developed world are constantly bombarded with advertising messages which promote the health benefits of a wide range of food products. However, they are also exposed to the constant promotion of junk food as well. Fast food companies have become sensitive to the criticisms they face over the potential damage their food causes and have begun to vigorously defend the nutritional value of the meals they serve. With this constant flow of messages - often contradictory - how are today’s consumers supposed to determine precisely what is healthy to eat?
B According to nutritionist Susan McCaskill, many people today intend to eat healthily, but have become confused about how to do so. “It is not just that the traditional definitions of a healthy diet have changed, though this is certainly significant. Many grew up being told that the more milk you drank, the healthier you would be. Then dairy foods became ‘bad’ in the eyes of many health professionals and many people sought alternatives to it. Now these alternatives are coming under the same sort of criticism.”
C The alternative McCaskill is referring to is soya milk. A generation of consumers who were labeled allergic to cow’s milk products embraced soya substitutes enthusiastically. In fact, the soya bean itself was promoted as a kind of miracle food overall. Claims were made it had the potential to not only provide all the protein required for a healthy diet, but that it could prevent heart disease and cancer. Slogans such as “It’s Soy Good for you...” began to appear in nutritional advice columns.
D Now suddenly you can find messages on health-related websites claiming “It’s not soy good” and even “It’s SOY bad for you.” A generation of health-conscious eaters who previously abandoned milk products for soy are now worried and confused. The same chemicals (known as isoflavones) in soya beans which were claimed to fight cancer and other diseases are now listed as the cause of some cancers, and are also implicated in hormonal problems and thyroid gland disorders. Dr David Steinman of the Eastern Sydney University Medical School considers the praise of soya products in many alternative health circles to be without scientific foundation. “Soya proponents suggest we look to the health statistics of Asian countries as proof of the benefits of soy. When we look closely at the countries where soya products are consumed regularly, it is clear that though they are widely used, they are also eaten in very moderate quantities. Many people seeking a healthy diet today are eating ten times that much soy, particularly through drinking vast amounts of soya milk and eating other non-traditional foods such as soya-based ice-cream.”
E Susan McCaskill considers the latest negative publicity about soy to be exaggerated, but she admits that it does raise some very relevant questions. “It still appears to me that soya beans have many notable nutritional benefits to offer, but the key thing here is moderation. What frequently happens now is that people go from eating much too much of one thing to eating too much of something else.”v
F Both McCaskill and Steinman concede that the recent soya controversy is just one example of how food fashions are confusing the health-conscious today. Red meat has often been blamed for high rates of heart disease and other health problems, then has been praised for its high iron content. Carbohydrate rich foods such as pasta, rice and potatoes have been promoted since the seventies as healthy staples of our diet, and then recently have received the blame for the growing numbers of people who are seriously overweight.
G Dr Steinman echoes the words of McCaskill on one key point - moderation is the most significant factor in any healthy diet. However, he fears that modern obsessions with perfect food habits can simply leave people so discouraged that they give up completely. “If you rush to a new diet because you’ve been told your old one was bad, then find the new one has its own critics, what do you do next? I worry that many will simply stop thinking about healthy eating habits and head to the nearest fast food outlet.”
H It is certainly undeniable that the fast food industry is booming. Whether this is because of confused and discouraged eaters of health food is difficult to determine. What is clear, however, is that advertisers are working harder and harder to influence the world’s eating habits, and that the needs of both health enthusiasts and fast food customers are now coming together: the fastest growing customer base in many major fast food chains is now people attracted by their new “healthy choices.” The question remains: who will decide in the end precisely what a healthy choice is?
KEY
1 Paragraph C i
2 Paragraph D viii
3 Paragraph E v
4 Paragraph G x
5 Paragraph H iii
Link tải bản PDF nhé:
MATCHING HEADINGSXem thêm bài học cùng lộ trình:
Sharpen your IELTS Reading Skill - MATCHING INFORMATION
Sharpen your IELTS Reading Skill - SHORT ANSWER
Vậy là chúng ta đã học xong rồi, các bạn cùng luyện và chờ đón bài học tiếp theo vào ngày mai nhé!
Link nội dung: https://cdsphagiang.edu.vn/index.php/bai-tap-matching-heading-co-dap-an-a59902.html